06-08-2021 , Bulgaria

Plovdiv, istorie si modernism intr-un oras care te va cuceri

06-08-2021

Plovdiv este al doilea oras ca marime din Bulgaria, fiind  un centru istoric si cultural  a carui importanta este recunoscuta in intreaga lume.

Unul dintre cele mai vechi orase din Europa, Plovdiv te va cuceri prin diversitatea vestigiilor sale impletite atat de armonios cu cladirile moderne ale orasului de astazi. Plovdiv se mandreste cu mai mult de 200 situri arheologice, dintre care 30 sunt de importanta nationala.  In istorie orasul fost cunoscut drept Philippopolis, purtand numele lui Filip al II-lea al Macedoniei, tatal lui Alexandru cel Mare, care a cucerit orașul în sec. al IV-lea î.Hr.

Am vizitat acest frumos oras la invitatia Ministerului Turismului din Bulgaria, cu prilejul unui circuit organizat in luna august 2021.

Am ajuns in oras in cursul serii, ocazie cu care m-am familiarizat cu viata de noapte. Orasul pulseaza de agitatie la orele serii, terasele sunt pline, pietonala de asemenea. Printre cladiri istorice, vestigii si elemente de arhitectura moderna aici veti gasi mereu un restaurant sau o cafenea unde sa petreceti ore incantatoare.

Chiar si pe nocturna nu am putut sa nu remarc Stadionul Antic , construit la începutul sec. al II-lea, în timpul domniei Împăratului Hadrian. Cu o lungime de 240 m si  locuri dispuse pe 14 randuri acesta are inca conservate o mare parte a tribunelor din marmura alba.


Desi ceasul batea spre miezul noptii nu am putut trece indiferenta pe langa ”nebunul Milyo” cel mai fotografiat „cetatean” al orasului.

A doua zi, pret de 2 ore am vizitat orasul vechi cu stradutele sale incarcate de istorie, pline de farmec. Descoperi astfel adevarate comori arhitecturale ale timpului, cladiri conservate aproape perfect, care te poarta cu gandul in alta epoca.

Casa Balabanov este una dintre atracțiile principale ale Vechiului Plovdiv, povestea acesteia începând in sec. al XIX-lea. Cladirea a fost demolata in anul 1935 si reconstruita intre 1976-1979. Casa impresionează atat prin dimensiunile sale, dar și prin designul  sau exterior care impleteste detalii ale perioadei Renasterii   cu specificul otoman al caselor traditionale de pe malul Bosforului. Imobilul gazduieste periodic evenimenmte precum recitaluri, concerte sau expoziții .



Intr-o nuanta frumoasa de maro a fatadei, Vechea Farmacie „Hippocrates”  este transformata astazi in muzeu. Casa medicului Sotir Antoniadi a fost între 1872 și 1947 una dintre cele mai bine dotate farmacii din Plovdiv, iar din 1981 gazduieste colecții farmaceutice, obiecte unice în Bulgaria, dar si exponate din perioada Renasterii .


Casa Kuyumdzioglu, cea mai mare cladire din perioada Renașterii Nationale in Plovdiv, ridicata de maestrul Hadji Georgi pentru bogatul negustor Argir Koyumdjioglou în 1847 mai este cunoscuta  sub numele de Casa Regelui.

Constructia cu superbe decoratiuni traditionale exterioare este acum sediul Muzeului  Etnografic, care prezintă o bogată colecție de costume tradiționale, obiecte de artizanat, fotografii și picturi valoroase.


Biserica Constantin și Elena este incadrata in partea de est de zidul original care făcea parte din fortificația orașului Philippopolis în sec.V-VI, chiar daca actuala biserică a fost construita abia in 1832. Pe acest loc, in stavechea biserica au fost pastrate potrivit legendei, relicvele martirilor Severian și Memnos, care au murit pentru creștinism în în perioada lui Dioclețian.

 In fotografia de mai jos colega  si prietena mea, jurnalista Stefania Stancu


Remarcabila este si cladirea care gazduieste Expoziția permanentă a lui Zlatyu Boyadzhiev, unul dintre cei mai mari pictori bulgari ai sec. XX. Impozantul imobil a fost construit in 1860 si a apartinut Dr.Stoyan Chomakov,  marcanta personalitate din perioada Renașterii Bulgariei din sec.al XIX-lea.


Cel mai important obiectiv este cu siguranta Teatrul Antic din Plovdiv, construit în jurul anului 90 d.Hr, în timpul Împăratului Domitian.

 Teatrul, cu o acustica deosebita, a fost folosit până la sfârșitul sec. al IV-lea și este unul dintre cele mai bine conservate teatre antice din lume având capacitatea să primească până la 5000 de spectatori.  Forma sa semi-circulară, cu diametrul de 82 metri l-a facut pretabil de-a lungul vremii pentru diverse jocuri si chiar lupte intre gladiatori.

Astăzi, teatrul antic este conectat vietii moderne, fiind folosit pentru spectacole și concerte cu pana la 3000 de spectatori. In fotografii dar si in imaginile din video l-am surprins dupa un concert, cand arhitectura veche si deosebita a acestuia a incadrat perfect echipamentele muzicale moderne.

Orasul Plovdiv este situat la 150 km sud-est de capitala Sofia. Acesta ocupă partea de vest a campiei Tracice de Sus fiind raspandit peste 6 dealuri si pe cele două maluri ale raului Maritsa.

Imi doresc sa revin in Plovdiv, orasul  care m-a cucerit prin istorie si modernism, cu prilejul evenimentelor culturale care se desfasoara aici, astfel ca las deschis capitolul dedicat acestui minunat oras din Bulgaria.

Imagini si fotografii realizate in august 2021 cu ocazia circuitului care a cuprins

Patrimoniul cultural precum si litoralul Bulgariei, organizat de Ministerul Turismului din Bulgaria.

Diana Maris Costea
Unde sunt acum
Lisbon, Portugal
Follow on