11-08-2021 , Bulgaria

Atractiile Bulgariei: Fabrica de trandafiri Damascena

11-08-2021

Valea Trandafirilor, situată în centrul Bulgariei, între munții Balcani și munții Sredna Gora, este vestita pentru pentru campurile sale intinse, cultivate cu trandafiri ce au perioada de inflorire din mai pana in iunie. La sfarsitul lunii iunie, dupa recoltarea trandafirilor, au loc numeroase sarbatori, spectacole si festivaluri avand ca tema centrala, floarea de trandafir.

In Valea Trandafirilor se cultiva masiv Rosa damascena  sau Trandafirul din Damasc, îndeosebi varietatea Trigintipetala, cunoscuta sub denumirea de trandafirul din Kazanlâk, cu un miros foarte persistent, care a fost importat din Turcia, pentru producerea esentei de trandafiri

Istoria Trandafirului de Damasc a inceput în sec 13, cand un judecator turc a adus roza de mare pret din Damasc. Apoi, pe suprafete mari de teren a fost cultivat Trandafirul de Damasc, renumit pentru esenta sa unica  folosita in procesarea produselor cosmetice pentru intretinerea corpului,  adevarate terapii pentru distinsele doame ale vremii.

Povestea fabricii de trandafiri a inceput in anul 1991. Damascena a fost practic prima distilerie privata de ulei de trandafiri din Bulgaria, ducand astfel mai departe traditia cultivarii trandafirilor in Bulgaria.

muzeu etnografic cu exponate din sec. VII și VIII, un restaurant cu preparate specifice zonei si 4 terase-restaurant.

Complexul Damascena este impartit in mai multe sectoare, de la cazanele de lemn unde se produce uleiul, la o promenada printre pe alei inverzite pe care poti vedea cateva lebede negre si albe, amfiteatrul cu gradinile de trandafiri principala atractie a locului, un magazin cu produse din ulei de trandafir si o terasa unde se poate servi masa intr-un decor frumos si un aer parfumat .

Cazanele de lemn sunt gazduite de o cladire aflata la intrare, a carei pereti au fost pictati in culori vesele, frescele reprezentand scene care redau drumul pacurs de trandafiri pana cand acestia sunt transformati in ulei.   

Aici un ghid al complexului iti va explica care este procesul de fabricatie si iti va oferi date interesante despre complex.

Aleea care duce spre amfiteatrul cu trandafiri este placuta de parcurs, treci peste podetul unui parau, intr-un decor minunat.

Amfiteatrul reprezinta paradisul trandafirilor in orice sezon dar mai ales in perioada mai-iunie cand rozele au perioada de inflorire. Este un spatiu deschis, parfumat si multicolor, din care nu poti pleca fara sa faci fotografii alaturi de miile de trandafiri.

Inainte sau dupa ce vizitezi amfiteatrul te poti opri la magazinul cu produse din ulei de trandafir.

Complexul Damascena este cel mai mare producător de cosmetice de calitate superioara din Bulgaria, produsele fiind exportate in intreaga lume.

Preparatele, fie ca vorbim de cosmetice sau dulceturi sunt de o inalta calitate si ai garantia ca sunt facute din ulei pur de trandafir. Aici poti gasi o varietate de produse de la geluri de dus la creme, ape de trandafiri si lotiuni.

Masa se poate servi in aer liber, bucatele fiind delicioase si la preturi decente.

 Limonada cu menta si trandafiri este deosebita si va recomand sa o incercati alaturi de baclava cu ulei de trandafir.

Romanii viziteaza an de an complexul  Damascena, fiind incantati de momentele unice petrecute printre mii de roze, adumecand aerul curat si dulce si avand ocazia sa faca fotografii uimitoare intr-un cadru natural.

Accesul in complex  costa 12 leva/persoana iar ruta de parcurs din Bucuresti este pe la Giurgiu - - Ruse - Byala - Veliko Tranovo - Gabrovo - Gurcovo- Kazanlâk.

Video si fotografii realizate cu prilejul vizitei mele la Complexul Etnografic Damascena, la invitatia Minsiterului Turismului din Bulgaria.

Diana Maris Costea
Unde sunt acum
Lisbon, Portugal
Follow on