11-08-2021 , Bulgaria

Atractiile Bulgariei: Orasul Veliko Tarnovo

11-08-2021

Veliko Tarnovo este un important centru administrativ, cultural, istoric si turistic al Bulgariei, o asezare pitoreasca, indragita de romani. Casele sale traditionale, strazile care inca pastreaza imaginea orasului de altadata, magazinele in care gasesti lucruri hand-made si produse unicat, restaurantele cu un view superb toate sunt motive suficiente pentru a vizita aceasta frumoasa asezare cu origini in vremea tracilor.

Originea numelui este legata de cuvantul slav "tern" sau "turn" (tron), si de-a lungul anilor s-a transformat in Ternov, Turnov, Tur-nov, Turnovgrad, Turnovo, iar mai apoi in Veliko Turnovo, fiind numit "Veliko" (Mare) datorita marimii si frumusetii sale.

Veliko Tarnovo este orasul cu cel mai glorios trecut istoric din Bulgaria, pastrand pana azi o istorie bogata, numarand peste  140 de monumente importante, orasul fiind pretabil astfel pentru turismul cultural, prin fauna si apele termale din apropiere fiind potrivit si pentru turismul medical si balneologic.

Complexele viticole din Lyaskovetz, Suhindol, Karaysen si Svishtov sunt excelente pentru turismul vitivinicol in timp ce comunele Elena, Zlataritza, Strazhitza si Pavlikenisunt sunt dedicate turismului rural.

Toate acestea fac ca Veliko Tarnovo sa fie un important "simbol" al Bulgariei, iar statisticile indica, ca orasul si regiunea se afla in primele 10 cele mai vizitate destinatii turistice din Europa de Est.

Orasul situat la 120 de metri deasupra marii este centrul unuia din cele 28 de districte administrative ale tarii. Districtul Veliko include 10 municipalitati cu 14 orase si 322 sate.


L-am vizitat intr-o zi torida de vara, in care m-am adapostit de caldura la umbra teraselor si in magazinele cu suveniruri, in care gasesti tot felul de lucrusoare intersante. Masa am luat-o la Restaurant Shtastliveca, care pe langa mancarea gustoasa si frumusetea amenajarii, iti ofera o splendida panorama asupra orasului.

In putinul timp petrecut in regiune, am fost cazata la  Arbanashki Han, un complex agroturistic de lux, pe gustul meu, cu multa verdeata, camere confortabile, piscina si bucate delicioase.

Practic compexul hotelier este un monument cultural find la baza o casa rurala traditionala din secolul al XVII-lea, cu gradina.  Arbanashki Han, include casa  traditionala si un hotel nou.Toate camerele au o imbinare de decor rustic si elemente decorative moderne fiind racoroase si confortabile in zilele calde de vara. Hotelul are taverna traditionala cu semineu unde se servesc mancaruri din bucataria traditionala bulgara, dar turistii pot lua masa si in aer liber, in gradina.Atat in interiorul casei traditionale cat si in hotelul nou exista restaurante moderne foarte frumos decorate. De asemenea piscina, amplasata intr-un decor de vis este o atractie pentru turisti, care petrec aici momente de neuitat.


Arbanashki Han se afla la 200 de metri de Biserica Nasterii Domnului. Satul include multe monumente din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, inclusiv manastiri si biserici. Veliko Tarnovo este la 4 km.

Foto si video realizate in august 2021 in deplasarea mea la Veliko Tarnovo, la invitatia Ministerului Turismului din  Bulgaria.

Diana Maris Costea
Unde sunt acum
Lisbon, Portugal
Follow on