29-01-2021 , Romania

De ce sa vizitezi Manastirea Prislop, iarna?

29-01-2021

Manastirea Prislop, locul unde se afla mormântul lui Arsenie Boca, reprezinta un important loc de pelerinaj si rugaciune. Îti daruieste emotie în orice anotimp, dar  iarna când este acoperita de o mantie alba de zapada are pur si simplu o stralucire specialã.

 

Aici sunt top 5 motive pentru care ar trebui sa vizitezi Manastirea Prislop iarna!

1. Deplasarea spre manastire si vizitarea acesteia pe timp de iarna este mai dificila din cazul conditiilor meteo. Dar tocmai în asta consta frumusetea acestei vizite, de suflet. Drumul pe costisa care duce  la mormântul parintelui, este un efort, un sacrificiu pe care îl faci pentru credinta ta. Un tribut pe care îl platesti cu drag, pentru ca se stie, calea credintei nu este confort ci efort.

2.Sunt mai putini pelerini si nu trebuie sa astepti ca sa ajungi la mormânt. De fiecare data când am fost iarna, nu am gasit cozi. Pot aparea cozi doar la sarbatorile importante dar si atunci, acestea sunt mici.

3. Daca vii cu masina gasesti fara probleme loc în parcarea amenajatã în fata manastirii. Cauta unul fara polei, caci ai de unde alege. Ai grija si in curtea manastirii, la depunerile de zapada si polei. Mergi cu grija si fii atent la oamenii in varsta care se deplaseaza greu, da-le o mana de ajutor

4. Ai ocazia sa faci fotografii minunate. Acoperita de zapada, din orice unghi, manastirea îti ofera o priveliste de vis.

5. Dacã vii iarna cu siguranta vei cumpãra o amintire care sa  iti marcheze sfãrsitul anului aducãndu- ti aminte de credinta si este un mod minunat de a închiea anul, multumindu-i lui Dumnezeu. Daca vii la începutul noului an, cumpara un calendar care sa îti aminteasca în fiecare luna de manastire si de legatura ta cu Dumnezeu.

Manastirea Prislop se afla la 13 km de Hateg.

La Manastirea Prislop intrarea este gratuita pe tot parcursul anului.

Programul de vizitare este zilnic, între orele 8.00 - 20.00.

Cei care cauta cazare la Manastirea Prislop pot gasi pensiuni si hoteluri ale caror preturi de cazare pentru o camera de doua persoane pornesc de la 20 de euro si pot ajunge, în functie de preferinte, la 40-50 de euro pe noapte.

Mic istoric :

Manastirea Prislop, a fost ctitorita de Sfantul Nicodim cel Sfintit între anii 1399-1405. În secolul al XVI-lea, manastirea a fost restaurata de Domnita Zamfira, fiica lui Moise Vodã Basarab din Bucuresti, cea de-a doua ctitora a manastirii. În timpul Domnitei Zamfira, biserica a fost împodobita cu o pictura noua.

Unul dintre calugãrii care au vietuit aici în secolul al XVI-lea s-a retras mai sus de manastire unde si-a sapat o pestera în stâncã si acolo a dus o deosebitã viata  de ascet. El a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Româna în anul 1992 si  este cunoscut cu numele de Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop, iar pestera lui, numitã ”Casa Sfântului”, este acum loc de pelerinaj.

În toamna anului 1948, mitropolitul Ardealului, Nicolae Bãlan, a adus la Prislop pe ieromonahul Arsenie Boca pentru reînvierea manastirii sub aspect spiritual si material. Dupã 1948, toate lucrarile de constructie si înfrumusetare din manastire au fost fie realizate personal de parintele Arsenie, fie dupa desenele si îndrumarile sale. De aceea, parintele Arsenie Boca este considerat al treilea ctitor al Manastirii Prislop.

Mormantul parintelui Arsenie Boca se aflã în cimitirul Manastirii Prislop, la mica distanta de pestera Sfântului Ioan de la Prislop.

La mormântul sau de la Mãnãstirea Prislop, se perinda zilnic sute si chiar mii de pelerini.

Si pentru ca este o manastire de maicute, vizitata de un numar foarte mare de femei din tara si de peste hotare, dragi femei crestine, am facut un mic video pentru voi.

Diana Maris Costea
Unde sunt acum
Lisbon, Portugal
Follow on